A diós bejgli egy hagyományos magyar karácsonyi sütemény, amely nélkül szinte elképzelhetetlen az ünnepi asztal. A recept lényege a puha tészta és az édes, ízletes diós töltelék kombinációja. Íme, egy klasszikus diós bejgli recept, amely követi a hagyományokat, és biztosan mindenkit lenyűgöz majd.
Hozzávalók 6 bejglihez:
900 g liszt
250 g vaj vagy margarin
125 g zsír
100 g porcukor
1 csomag száraz élesztő
2 db tojássárgája
10 g só
100 ml hideg tejszín
250 ml hideg tej (nekem elég volt 2 dl)
+ 1 tojás a lekenéshez
Dió töltelék:
700 g dió
500 g kristálycukor
30 ml MaxAroma Vérnarancs Aroma
150 g zsemlemorzsa
500 ml tej
reszelt narancshéj
Töltelék elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a darált diót, a zsemlemorzsát, és a narancshéját. A tejet a cukorral alaposan forraljuk fel, majd öntsük rá a darát dióra, és keverjük össze. Adjuk hozzá a MaxAroma Vérnarancs aromát, és alaposan keverjük össze. Hideg masszával könnyebb dolgozni ezért célszerű a tölteléket előző nap elkészíteni.
Tészta elkészítése:
Az élesztőt nem kell keleszteni. A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan keverjük össze. Majd morzsoljuk el benne a vajat és a zsírt, adjuk hozzá a tejszínt, a tojások sárgáját és a tejet. Gyúrjuk össze a tésztát, és pihentessük körülbelül 1 órát.
Bejgli elkészítése:
Egy mérleg segítségével a tésztát és a tölteléket is, 6 egyenlő részre osztjuk. A tésztákat egyforma nagyságú, kb. fél centiméter vastagságú téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel és feltekerjük.
Szűrőpapírral bélelt tepsibe teszünk 3 rudat, figyelve arra, hogy a rudak ne érjenek egymáshoz, és lekenjük tojássárgájával, hagyjuk megszáradni.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
Amikor a tojássárgája megszáradt, akkor a bejgliket kenjük le tojásfehérjével, és hagyjuk megszáradni, ettől lesz szép márványos a bejglink.
Sütőbe helyezés előtt egy hurkapálcikával szurkáljuk meg néhány helyen a bejglit, hogy a gőz távozni tudjon sülés közben, evvel meg akadályozzuk, hogy a bejgli szétrepedjen.
200 fokon süssük 15 percig, majd 170 fokon további 10-15 percig sütjük. Ha elkészült rácson hagyjuk kihűlni.
Szeleteljük és tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!
Kapcsolódó termékeink
MaxAroma élelmiszer aroma