Barion Pixel

Karácsonyest bejgli nélkül nem lehet, nem lehet, S kell hozzá még a fa alá szeretet, szeretet

A diós bejgli egy hagyományos magyar karácsonyi sütemény, amely nélkül szinte elképzelhetetlen az ünnepi asztal. A recept lényege a puha tészta és az édes, ízletes diós töltelék kombinációja. Íme, egy klasszikus diós bejgli recept, amely követi a hagyományokat, és biztosan mindenkit lenyűgöz majd.

 

Hozzávalók 6 bejglihez:

900 g liszt

250 g vaj vagy margarin

125 g zsír

100 g porcukor

1 csomag száraz élesztő

2 db tojássárgája

10 g só

100 ml hideg tejszín

250 ml hideg tej (nekem elég volt 2 dl)

+ 1 tojás a lekenéshez

 

Dió töltelék:

700 g dió

500 g kristálycukor

30 ml MaxAroma Vérnarancs Aroma

150 g zsemlemorzsa

500 ml tej

reszelt narancshéj

 

Töltelék elkészítés:

Egy tálban keverjük össze a darált diót, a zsemlemorzsát, és a narancshéját. A tejet a cukorral alaposan forraljuk fel, majd öntsük rá a darát dióra, és keverjük össze.  Adjuk hozzá a MaxAroma Vérnarancs aromát, és alaposan keverjük össze. Hideg masszával könnyebb dolgozni ezért célszerű a tölteléket előző nap elkészíteni.

Tészta elkészítése:

Az élesztőt nem kell keleszteni. A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan keverjük össze. Majd morzsoljuk el benne a vajat és a zsírt, adjuk hozzá a tejszínt, a tojások sárgáját és a tejet. Gyúrjuk össze a tésztát, és pihentessük körülbelül 1 órát.

 

Bejgli elkészítése:

Egy mérleg segítségével a tésztát és a tölteléket is, 6 egyenlő részre osztjuk. A tésztákat egyforma nagyságú, kb. fél centiméter vastagságú téglalapra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel és feltekerjük.

Szűrőpapírral bélelt tepsibe teszünk 3 rudat, figyelve arra, hogy a rudak ne érjenek egymáshoz, és lekenjük tojássárgájával, hagyjuk megszáradni.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

Amikor a tojássárgája megszáradt, akkor a bejgliket kenjük le tojásfehérjével, és hagyjuk megszáradni, ettől lesz szép márványos a bejglink.

Sütőbe helyezés előtt egy hurkapálcikával szurkáljuk meg néhány helyen a bejglit, hogy a gőz távozni tudjon sülés közben, evvel meg akadályozzuk, hogy a bejgli szétrepedjen.

200 fokon süssük 15 percig, majd 170 fokon további 10-15 percig sütjük. Ha elkészült rácson hagyjuk kihűlni.

Szeleteljük és tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

Kapcsolódó termékeink

MaxAroma élelmiszer aroma

Vérnarancs aroma

290 Ft5 800 Ft