Egy húsvéti kalács elkészítése három különböző színben kifejezetten ünnepi és látványos. Itt van egy recept a zöld, barna és fehér húsvéti kalács elkészítéséhez:
Hozzávalók:
Zöld tészta:
250 g liszt
7 g élesztő
50 g cukor
1 csipet só
1 tojás
50 ml meleg tej
30 ml MaxColor Zöld Élelmiszerszínezék
50 g puha vaj
Barna tészta:
250 g liszt
7 g élesztő
50 g cukor
1 csipet só
1 tojás
80 ml meleg tej
1 evőkanál kakaópor
50 g puha vaj
Fehér tészta:
250 g liszt
7 g élesztő
50 g cukor
1 csipet só
1 tojás
80 ml meleg tej
50 g puha vaj
Kalácsok lekenéséhez:
2 db tojás sárgája
100 ml tej
50 g cukor
Elkészítés:
Először készítsük elő az élesztőt. Érdemes külön kis tálakban felfuttatni az élesztőt, így könnyebb lesz adagolnia. Keverjük el az élesztőt a meleg tejben, és csipet cukorral, és hagyjuk pihenni kb. 10-15 percig, amíg habos lesz.
Készítsük el mindegyik tészta alapját külön-külön.
Egyik tálban tegyük bele a lisztet, a cukrot, a sót, és a kakaóport. Keverjük jól össze, majd adjuk hozzá az élesztős tejet és a tojást.
A másik tálba keverjük össze a lisztet, a cukrot, és a sót. Adjuk hozzá az élesztős tejet, a tojást, és a MaxColor Zöld Élelmiszerszínezéket majd gyúrjuk össze ezt a tésztát is.
A harmadik tálba a fent leírtakhoz hasonlóan keverjük össze a száraz és nedves összetevőket.
Alaposan dolgozzuk össze mindegyik tésztát. Amikor a tészta sima és rugalmas, adjuk hozzá a puha vajat, és gyúrjuk tovább kb. 5 percig. Ismételjük meg ugyanezt a folyamatot a másik két tésztával is.
Hagyjuk a tésztákat kelni meleg helyen, letakarva konyharuhával, kb. 1 órán át, vagy amíg duplájára nő a tészta mérete.
Amikor a tészták megkeltek, formáljuk meg őket, osszuk fel mindegyik tésztát 3-3 egyenlő részre, majd sodorjuk őket hosszúkás hengerré. Fonjuk össze a hengereket, hogy egy hármas fonatot kapjunk. Letakarva, meleg helyen hagyjuk újra kelni kb. 30-40 percig.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Tegyünk sütő papírt egy tepsire és helyezzük rá a kalácsokat. Kenjük meg a kalácsokat tojás sárgájával és süssük a húsvéti kalácsot előmelegített sütőben kb. 25-30 percig, vagy amíg aranybarnára sülnek. Vegyük ki a kalácsokat a sütőből és tegyük egy rácsra, hogy alulról is tudjon szellőzni a meleg kalács. Langyosítsuk fel a tejet és keverjük el benne a cukrot, ha maradt a kenésre használt tojás sárgájából azt is hozzá adhatjuk. A forró kalácsokat alaposan kenjük át a cukros tejjel, ettől lesz a kalácsunk foszlós.
Hagyjuk kihűlni a kalácsokat, majd tálaljuk húsvéti sonkával, főtt tojással és reszelt tormával, élvezzük az édes és sós ízek kombinációját, amit a színes tányérunk tesz igazán ünnepi hangulatúvá! Jó étvágyat!
Kapcsolódó termékeink
MaxColor élelmiszerszínezék